Varning för bedrägeriförsök – Just nu förekommer det att personer blir kontaktade av någon som felaktigt utger sig för att vara från Alektum Group, till exempel via telefon, mejl eller sms. Vi vill därför uppmärksamma dig på att vi aldrig ber de vi kontaktar att uppge vare sig Bank ID-lösenord eller kontonummer. Har du blivit utsatt för ett bedrägeriförsök bör detta polisanmälas.

2023-01-23

Varför skäms vi över våra skulder och vad kan man göra när man inte kan betala?

I dagens avsnitt av Pengapeppen podden pratar vi med Anna Huzell om det växande skuldberget hon möter i sin roll som budget- och skuldrådgivare. Vi svarar på läsarfrågor och ger tips på hur man kan gå till väga när man känner att privatekonomin håller på att gå över styr.

Anna Huzell har arbetat i rollen som budget-och skuldrådgivare i nästan 20 år. Just nu möter hon fler personer än någonsin som har svårt att betala sina skulder. Lättare att låna pengar, jakten på status och digitala brevlådor med dålig översikt, är exempel som kan leda till en ohållbar ekonomisk situation. I dagens avsnitt pratar vi om att det skett en märkbar attitydförändring de senaste åren, särskilt bland unga. Tidigare var unga vuxna mindre benägna att ta på sig betydande skulder, men idag tar allt fler större och fler lån, ofta genom köp nu betala sen tjänster.

Svenskarna är ett av världens mest belånade folk och läget försvåras av det tuffa ekonomiska klimatet. I dagens samtal pratar vi om varför privatekonomi nästintill är tabubelagt och varför vi drar vi oss för att berätta för våra vänner och bekanta om vår ekonomiska situation. Många känner sig därför ensamma med problemen utan vare sig stöd eller rådgivning.

Kommunernas budget- och skuldrådgivningstjänster inte bara är gratis utan också konfidentiella. Att stoppa huvudet i sanden och att inte ta itu med sin ekonomi i tid kan leda till en ohållbar situation.

Annas bästa tips för att inte hamna i skuldfällan:

  1. Öppna breven
  2. Prioritera dina räkningar och betala det som är viktigast till exempel hyra eller el.
  3. Om du inte kan betala en räkning. Kontakta leverantören eller företaget som du fått brevet av. Det finns alltid hjälp att få.

Välkommen till ett sprillans nytt avsnitt av Pengapeppen! Klicka på play-knappen nedan för att lyssna. Finns där poddar finns.