Varning för bedrägeriförsök – Just nu förekommer det att personer blir kontaktade av någon som felaktigt utger sig för att vara från Alektum Group, till exempel via telefon, mejl eller sms. Vi vill därför uppmärksamma dig på att vi aldrig ber de vi kontaktar att uppge vare sig Bank ID-lösenord eller kontonummer. Har du blivit utsatt för ett bedrägeriförsök bör detta polisanmälas.

2021-07-19

Tänk på detta innan du väljer avbetalning

I skivande stund erbjuder nästan samtliga butiker och e-shoppar möjligheten att betala för din produkt – på dina villkor. Vi tänkte ta en titt på en av de betalningsmetoder som kommit att bli allt vanligare: Avbetalning.

Vad är en avbetalning?
Kort och gott kan man beskriva det som att du gör ett köp nu, men betalar vid ett senare tillfälle. En avbetalning är alltså en form av lån i och med att du, vid köptillfället, utnyttjar en kredit istället för att betala för produkten på direkten. Nedan presenterar vi tre olika aspekter och saker att ha i åtanke i samband med att du betalar någonting på avbetalning.

Avgifterna

Ibland kan företagen få det att framstå som att dina delbetalningar är helt räntefria, ibland kan så inte vara fallet. När du väljer att betala via avbetalning så är det väldigt vanligt att det tillkommer olika former av avgifter, som exempelvis: aviseringsavgift, uppläggningsavgift och andra tilläggsavgifter. Med anledning av detta föreslår vi att du tar en titt på de avgifter som tillkommer innan dess att du godkänner någonting.

Effektiv ränta

Innan du väljer att betala via avbetalning föreslår vi att du tar en titt på den effektiva räntan – alltså vad din avbetalning faktiskt kommer att kosta dig när allting är inräknat. Faktum är att det inte är helt ovanligt att ditt ursprungliga pris kan komma att stiga med 50% när allting adderas.

Villkoren

Genom att ordentligt läsa igenom och ta en titt på villkoren så skapar du dig en helhetsbild av vad det är du egentligen är i fart med att godkänna. Här kan exempelvis framkomma att det är räntefritt första månaden, och att det därefter tillkommer ränta under resterande månader. Vi förstår att det kan låta motigt att sätta sig ned och läsa juridiska texter, men det kommer att vara värt det!