Varning för bedrägeriförsök – Just nu förekommer det att personer blir kontaktade av någon som felaktigt utger sig för att vara från Alektum Group, till exempel via telefon, mejl eller sms. Vi vill därför uppmärksamma dig på att vi aldrig ber de vi kontaktar att uppge vare sig Bank ID-lösenord eller kontonummer. Har du blivit utsatt för ett bedrägeriförsök bör detta polisanmälas.

2023-03-08

Ta ekonomisnacket och var tacksam för dina transaktioner – Pingis Berg-Hadenius ger sina bästa tips

Hon är en självutnämnd ekonomisk nörd och som barn lekte hon bank och samlade in familjens kvitton för att få bättre koll på ekonomin. Pingis Berg-Hadenius är superentreprenören och civilekonomen som driver bolag och är aktiv i flera styrelser. Hon är också grundare till Economista – en av Sveriges största Facebookgrupper, där över 150 000 kvinnor diskuterar privatekonomi.

I det här avsnittet av Pengapeppen pratar vi med Pingis om varför det är så viktigt att ha kunskap om sin privatekonomi, hur man kan lära sina barn om ekonomi redan i tidig ålder och varför Pippi Långstrump är en sådan bra förebild. Vi pratar också om varför skolan bör ta ett större ansvar för att lära barn och ungdomar om privatekonomi.

Pingis delar med sig av vilka ekonomiska frågor som är vanliga för kvinnor idag (spoiler: det är inte samma frågor som för två år sedan) och varför hon tycker det är så viktigt att våga prata om ekonomi med alla man har en ekonomisk relation till, oavsett om det är en partner eller en kollega man delar lunchnotan med.

Pingis bästa tips för en balanserad privatekonomi:

  1. Ta steget och lär dig mer! Alla kan lära sig oavsett ålder och tidigare kunskaper.
  2. Våga och orka prata om ekonomi med dina barn, din partner eller dina vänner.
  3. Börja spara, men ha inte för höga krav. Har du en tajt budget? Börja i liten skala. Allt räknas.

Bonustips! Var tacksam för dina transaktioner. I stället för att se dina utgifter som något negativt, tänk på vad du faktiskt har fått i utbyte. Elräkningen gav dig till exempel ett uppvärmt hus och notan gav dig en härlig middag. Det gör att du blir positivt programmerad till att vara mer närvarande och medveten om din ekonomi.

Välkommen till ett nytt avsnitt av Pengapeppen! Klicka på play-knappen för att lyssna. Finns där poddar finns. Du kan också titta på avsnittet på Pengapeppens Youtubekanal.