Varning för bedrägeriförsök – Just nu förekommer det att personer blir kontaktade av någon som felaktigt utger sig för att vara från Alektum Group, till exempel via telefon, mejl eller sms. Vi vill därför uppmärksamma dig på att vi aldrig ber de vi kontaktar att uppge vare sig Bank ID-lösenord eller kontonummer. Har du blivit utsatt för ett bedrägeriförsök bör detta polisanmälas.

2020-06-16

Skuldsanering – En sista utväg

I skrivande stund är det många människor som lever med skulder som de inte kan betala av. Det är en situation och ett scenario som både är stressigt och som leder till svårigheter att leva ett fungerande liv. En situation som vem som helst kan hamna i när livet och vardagen, helt plötsligt, vänds upp och ned. I extrema fall kan en skuldsanering hjälpa till när situationen är helt ohållbar.

Vad innebär en skuldsanering?

Genom att ansöka om skuldsanering så erbjuds du en sista möjlighet att få rätsida på dina ekonomiska bekymmer. Tanken med skuldsanering går ut på att du betalar av så mycket som möjligt av dina samlade skulder under några år. När väl tiden för din skuldsanering gått ut så skrivs dina kvarvarande skulder av, detta innebär att du inte längre behöver betala av dina skulder.

Inte en dans på rosor

På pappret så kan det låta som ett enkelt sätt att bli kvitt sina skulder och ”komma undan”. Här vill vi verkligen höja ett varningens finger – det är det inte. Att ansöka om skuldsanering är sannerligen inte en dans på rosor. Kronofogdemyndigheten tar en titt på din betalningsförmåga och avgör hur mycket pengar du behöver för att kunna försörja dig själv och eventuell familj. Därefter går resterande pengar som blir över till att betala av sina skulder.

Detta innebär att du kommer att få leva på existensminimum. Ett levnadssätt och en situation som du säkert förstår inte är att föredra. Givetvis kommer även de betalningsanmärkningar som du har hos Kronofogden att finnas kvar. Det går alltså inte att luta sig tillbaka och tänka att en skuldsanering löser alla bekymmer.

Det finns andra sätt

Här är det viktigt att återigen poängtera att en skuldsanering endast ska ses som en absolut sista utväg – helt enkelt då situation är helt ohållbar. Lyckligtvis finns det saker du kan göra för att förebygga ett skuldberg och därmed slippa skuldsaneringen.

  1. Ta tag i problemen så fort de uppdagas. Med andra ord, stoppa inte huvudet i sanden utan ta tjuren vid hornen och sätt igång!
  2. Sprätta upp kuverten och få koll på vilka som du är skyldig pengar, allting blir så mycket enklare när du har koll på nuläget.
  3. Kontakta banken, företag och eventuella inkassobolag som du är skyldig pengar och berätta om din situation. Tillsammans kan ni hitta en lösning som passar för båda parter.
  4. För att få rätsida på din situation så är de en bra idé att införa ett köpstopp. Med andra ord, inga utgifter får göras på annat än mat och dina fasta utgifter.
  5. Se över möjligheten att sälja av saker du inte behöver och försök skaffa dig ett extrajobb. Varje krona räknas!