2022-03-01

Shoppa Lagom-podden med Katarina Graffman

I denna veckas upplaga av Shoppa Lagom-podden så gästas vi av Katarina Graffman. Antropologen som kommit att bli expert på oss människor, vår konsumtion och vårt konsumtionsbeteende.

Under de senaste 20 åren har Katarina genomfört pågående studier av människan. Studier som hjälper henne kartlägga och förutse mänskligt beteende, något som sannerligen är viktigt när det kommer till vår konsumtion. Vid sidan om sina studier så har kulturantropologen, debattören och föreläsaren även hunnit med att släppa två böcker kring ämnet: ”Vi är vad vi köper” samt ”På spaning efter den tid som kommer”.

Under samtalets gång försöker vi diskutera hur konsumtion har påverkat oss människor, ”valfrihetens paradox”, vår jakt på status, hur vi jämför oss med andra, sociala mediers påverkan, konsumtionskulturens logik och mycket mer.

”Det finns ingenting i någon studie som visar att en jättehög inkomst och jättemycket prylar gör oss mer tillfredsställda och nöjdare med livet. Trots detta så fortsätter vi att springa i ekorrhjulet” säger Katarina i podden

För att lyssna ber vid dig klicka på play här nedan, alternativt så besöker du en podd-app och söker på Shoppa Lagom. God lyssning!