Varning för bedrägeriförsök – Just nu förekommer det att personer blir kontaktade av någon som felaktigt utger sig för att vara från Alektum Group, till exempel via telefon, mejl eller sms. Vi vill därför uppmärksamma dig på att vi aldrig ber de vi kontaktar att uppge vare sig Bank ID-lösenord eller kontonummer. Har du blivit utsatt för ett bedrägeriförsök bör detta polisanmälas.

2022-05-19

Shoppa Lagom-podden med Günther Mårder

Günther Mårder är en av Sveriges absolut främsta sparekonomer. Han är ekonomiskt oberoende och har, genom bland annat hashtaggen #sparadkrona, inspirerat mängder med människor till ekonomisk medvetenhet. Han har drivit frågan om att privatekonomi borde bli ett obligatoriskt ämne i skolan, han har jobbat som sparekonom på Nordnet Bank, varit VD för Aktiespararna och har idag en framgångsrik karriär som VD för Företagarna.

Vi pratar om livet i stort, prioriteringar, risktagningar och hur man kan tänka kring utgifter och sparande. Det här podd-avsnittet vill du inte missa!

Ekonomin är skakig för många just nu. Men jag tror att vi som människor behöver uppleva de här känslotillstånden, där vi ena stunden får känna den här ekonomiska euforin och att allting är möjligt, för att i nästa stund få vrida och vända och kämpa för att klara en situation. Det skapar, tror jag, elementära och viktiga känslor och beteenden i vårt liv.”

Günter delar med sig av sina bästa tips, som till exempel:

  1. Det är DU som bestämmer precis vad du ska göra med dina pengar. Om du kan påverka din situation till det bättre – gör det. Våga prioritera bort.
  2. Våga ifrågasätt ALLA måste-utgifter. Börja med att titta på ditt konto och gå igenom vilka utgifter som har varit helt nödvändiga. (Här behöver du vara ärlig mot dig själv…) Räkna sen ihop allt. Finns det några andra alternativ till det som du anser vara helt nödvändigt?
  3. Ta vara på riktigt bra erbjudanden i mataffären och bunkra upp och frys in när du hittar något till ett bra pris. Det finns mycket pengar att spara genom att jämföra priser och att titta på ”kort-datum-hyllan”.
  4. Sälj saker som du har slutat använda. Ta en titt i garderoben eller byrålådorna – ofta finns det fler saker än vad man tror.

Klicka på play-knappen nedan för att lyssna, eller gå till närmsta podd-app och sök på Shoppa Lagom.