2020-12-08

Shoppa Lagom-podden med Elin Helander

I veckans avsnitt av Shoppa Lagom-podden gästas vi av ingen mindre än Elin Helander, grundaren bakom forskningsinitiativet Moneymind, tillika forskningschef för spar-appen Dreams.

Beteendeekonomi och penga-pskykologi

Elin Helander är kognitionsvetaren och hjärnforskaren som bytte bana för att istället fokusera på beteendeekonomi, sparande och hur vi människor fattar ekonomiska beslut. Ett arbete som har gjort att hon numera agerar forskningschef för den omåttligt populära spar-appen Dreams samtidigt som hon grundat Moneymind – ett initiativ som syftar till att öka medvetenheten kring hur beteende och ekonomi hänger ihop.

Som du säkert listat ut kommer stora delar av veckans avsnitt att kretsa kring just pyskologin bakom våra ekonomiska beslut – beteendeeknomi, helt enkelt. Vi kommer även göra avstamp i hur Dreams har påverkat oss småsparare, vår relation till pengar och hur vi förhåller oss till konsumtion.

”Vi mår bra av att konsumera, det gör oss glada och skapar en förändring i livet – vår konsumtion blir liksom ett sätt att visa upp vår identitet. Något som vi mår bra av att göra i just den stunden. Problemet med detta är att det inte är någon långvarig glädje – man kan aldrig köpa sig nöjd”

Klicka på play-knappen nedan eller gå till närmsta podd-app i telefonen för att lyssna på avsnittet.