Varning för bedrägeriförsök – Just nu förekommer det att personer blir kontaktade av någon som felaktigt utger sig för att vara från Alektum Group, till exempel via telefon, mejl eller sms. Vi vill därför uppmärksamma dig på att vi aldrig ber de vi kontaktar att uppge vare sig Bank ID-lösenord eller kontonummer. Har du blivit utsatt för ett bedrägeriförsök bör detta polisanmälas.

2022-05-03

Shoppa Lagom-podden med Claes Hemberg

Han är en av Sveriges absolut främsta ekonomiska experter och ett välkänt ansikte i TV sofforna. Han har föreläst, skrivit 4 böcker om sparande och pengar och mottagit en rad olika utmärkelser. Vi är därför väldigt glada att få välkomna Claes Hemberg till Shoppa Lagom podden för att få lite råd och tips om hur man kan tänka och agera nu när omvärlden är, minst sagt, skakig.

I podden pratar vi om inflation, buffertsparande, konsumtion och mycket mer.

”Många blandar ihop pengar och människovärde. Men plånboken ser ju väldigt annorlunda ut hos alla, och det har ju inget med ditt värde som person att göra.”

Claes delar med sig av sina bästa tips, som till exempel:

  1. Ifrågasätt alla dina inköp. Fundera på om det verkligen är något du behöver eller kanske bara något du vill ha.
  2. Hitta läckagen i din ekonomi. Finns det kanske möjlighet att jämföra räntan på bolån eller säga upp streamingtjänster som inte används osv. Det finns mycket att hämta hem genom att pruta på elpriset, bredbandsavtalet eller liknande.
  3. Tala mer om pengar. Gör det till en vana att prata ekonomi och budget vid middagsbordet.
  4. Har man mer pengar så gör man av med dem också. Det spelar egentligen ingen roll om man har en stor lön, människor har en förmåga att göra av med det dem tjänar ändå. Man skaffar sig helt enkelt konsumtion efter plånbok. Återigen, ifrågasätt alla dina inköp.
  5. Ju säkrare inkomst, desto mindre buffert behöver du. Då kan du istället spara pengarna på ett mer långsiktigt sätt.

Klicka på play-knappen nedan för att lyssna, eller gå till närmsta podd-app och sök på Shoppa Lagom.