Varning för bedrägeriförsök – Just nu förekommer det att personer blir kontaktade av någon som felaktigt utger sig för att vara från Alektum Group, till exempel via telefon, mejl eller sms. Vi vill därför uppmärksamma dig på att vi aldrig ber de vi kontaktar att uppge vare sig Bank ID-lösenord eller kontonummer. Har du blivit utsatt för ett bedrägeriförsök bör detta polisanmälas.

2021-02-02

Shoppa Lagom-podden med Alexander Norén

Den här veckan har vi låtit ekonomijournalisten, tillika författaren Alexander Norén komma på besök hos Shoppa Lagom-podden. Häng med oss på ett spännande samtal där vi pratar om hur psykologin och vårt beteendemönster påverkar våra konsumtionsbeslut – på daglig basis.

Nudging och konsumtion

För den ekonomiintresserade kan Alexander Norén knappast undgått någon. Han är en högt aktad ekonomijournalist som fått äran att intervjua flera av de senaste årens Ekonomipristagare till Alfred Nobels minne. Likaså är han även författaren av tre populära böcker – alla med beteendeekonomi som den gemensamma nämnaren. Den senaste av hans böcker släpptes så sent som 2020 och heter ”Magkänslans intelligens: Vetenskapen bakom bra beslut”.

Föga förvånande kommer veckans avsnitt till stor del handla att om: hur vi låter vår magkänsla agera beslutsfattare, sparande, nudging och dess effekter på våra val samt hur digitaliseringen påverkat vår konsumtion.

”Man måste anstränga sig rätt mycket för att se till så att man inte springer in i alla dessa konsumtionsfällorna som finns i dagens läge. I synnerhet online, där butikerna kan följa ens beteende för att göra det enklare för oss människor att genomföra ett köp”

Förhoppningsvis kommer ni finna samtalet lika intressant som vi. Klicka på play-knappen nedan eller gå till närmsta podd-app i telefonen för att lyssna. Ha en fin dag!