Varning för bedrägeriförsök – Just nu förekommer det att personer blir kontaktade av någon som felaktigt utger sig för att vara från Alektum Group, till exempel via telefon, mejl eller sms. Vi vill därför uppmärksamma dig på att vi aldrig ber de vi kontaktar att uppge vare sig Bank ID-lösenord eller kontonummer. Har du blivit utsatt för ett bedrägeriförsök bör detta polisanmälas.

2023-01-05

Så klarar du dig igenom årets fattigaste månad – Magnus Hedberg tipsar

Årets fattigaste månad är här och plånboken gapar tom för många, så vi har bjudit in tv-profilen, privatekonomiska coachen och vår Pengapeppen-ambassadör Magnus Hedberg för tips och råd kring hur vi kan ta oss igenom den här månaden på bästa sätt. Det här avsnittet av Pengapeppen podden vill du inte missa!

Jul och nyårshelgerna är avklarade och för många gick det kanske lite mer pengar än vad man hade tänkt sig. Det är även väldigt många som sitter med skyhöga elräkningar, boräntorna har gått upp och på grund av inflationen räcker inte pengarna längre lika långt. Men vad kan man då göra om man sitter lite tajt just nu?

Magnus Hedberg har hjälpt hundratals svenskar komma på rätsida med sin privatekonomi. I det här avsnittet av podden delar han med sig av sina bästa tips för att få balans i din ekonomi, som tex.:

  • Gör en nulägesanalys. Hur ser din ekonomiska situation ut egentligen? Fram med budgettavlan helt enkelt.
  • Gör aktiva val i dina prioriteringar. Tex. Köper jag detta, behöver jag välja bort något annat. Då blir det ett medvetet val.
  • Var ärlig mot dig själv. Våga stå för den ekonomiska situationen du har hamnat i.
  • Framförhållning och planering är A och O. Har du svårt att få till en månadsbudget, gör en veckobudget, eller till och med en dagsbudget, istället och glöm inte att inkludera ett sparande för tex jul eller födelsedagar osv.
  • Rensa ut och sälj det du inte längre behöver.
  • Tänk efter noga innan du hoppar på en nödlösning. Vi exponeras konstant med reklam och generösa erbjudanden från snabblåneföretag. Det kan låta som en enkel och härlig utväg, men det finns en del att tänka på innan du lockas in i en sån kortsiktig lösning. Många av dessa lån har en kort återbetalningstid och en effektiv ränta på flera hundra procent om de inte betalas tillbaka i tid. Försök istället hitta en lösning som funkar här och nu, men som inte skapar nya problem nästa månad eller längre fram. Och glöm inte att läsa det finstilta – även om det känns tråkigt i stunden.

”Våga vara ärlig med din ekonomiska situation, både mot dig själv och andra. Det är oftast en tröskel att ta sig över, att säga som det är, men man vinner på det i längden. Det är många som oroar sig för vad omgivningen ska tycka när man faktiskt lägger upp korten på bordet, men i min erfarenhet får man nästan alltid omtänksamma och hjälpsamma reaktioner.”

Vi pratar även om hur man kan agera om man har blivit en swishförälder, hur man kommer överens om vad vecko-eller månadspengen ska räcka till och hur man pratar om pengar med barnen.

Klicka på play-knappen nedan eller kika in på vår Youtube kanal för att lyssna på avsnittet.