Varning för bedrägeriförsök – Just nu förekommer det att personer blir kontaktade av någon som felaktigt utger sig för att vara från Alektum Group, till exempel via telefon, mejl eller sms. Vi vill därför uppmärksamma dig på att vi aldrig ber de vi kontaktar att uppge vare sig Bank ID-lösenord eller kontonummer. Har du blivit utsatt för ett bedrägeriförsök bör detta polisanmälas.

2020-12-07

Så fixar du årets julhandel

Nu är det inte långt kvar till julafton. En högtid som tenderar att kosta en hel del om man inte är varsam. I den här artikeln går vi igenom 5 tips som kommer att hjälpa dig ta dig igenom julhandeln med ekonomin i behåll.

1. Budget och överblick

För att kunna ta sig igenom julhandeln på ett bra sätt så föreslår vi att du börjar planera. Börja med att göra en budget och se efter vad du faktiskt har råd med. Genom att göra detta så får du snabbt en uppfattning kring ditt ekonomiska utrymme. Stapla ned dina utgifter, respektive dina inkomster och börja prioritera vart dina pengar ska gå.

2. Sätt igång nu

Det är lätt att luta sig tillbaka och flytta fram jul-shoppingen längre fram i tiden. Här vill vi uppmana dig till att ”dra av plåstret” och få det överstökat så snart som möjligt. När man är ute i sista stund så ökar risken för att du agerar under stress och spenderar mer pengar än du planerat för i din budget. Det är lika bra att komma igång redan nu!

3. Jämför priser

Om det är någon som lärt oss vikten av att göra sin research så är det Anna från Pricerunner när hon intervjuades i Shoppa Lagom-podden. Innan du köper första bästa alternativ du ser så föreslår vi att du går ut på nätet och jämför priser för att hitta bästa möjliga erbjudande. På detta sätt slipper du spendera mer pengar än du faktiskt behöver

4. Betala direkt

På grund av det rådande läge i samhället i samband med COVID-19 så kommer majoriteten av oss att utföra vår julshopping online. Här vill vi passa på att höja ett varningens finger. Det är lätt att bli bekväm och välja att betala senare – vi föreslår istället att du betalar för det på direkten. Det finns ingen anledning att dra ut på något, bara för sakens skull. En tumregel är att tänka: Har jag inte råd med det nu, så kommer jag inte ha det om två veckor heller.

5. Följ riktlinjer och var försiktig

Vi lever just nu i en tid när det är viktigare än någonsin att hushålla på pengarna – detta i samband med COVID-19 där människors ekonomiska förutsättningar kan förändras över en dag. Prata gärna ihop dig med familjen om en bestämd julklapps-summa som känns bekväm för alla. Sist men inte minst: Var försiktig och undvik i allra största mån att beblanda dig med massa nya människor – allt för att minska smittspridningen!