Varning för bedrägeriförsök – Just nu förekommer det att personer blir kontaktade av någon som felaktigt utger sig för att vara från Alektum Group eller Kronofogden, till exempel via telefon, mejl eller sms. Vi vill därför uppmärksamma dig på att vi aldrig ber de vi kontaktar att uppge vare sig Bank ID-lösenord eller kontonummer. Har du blivit utsatt för ett bedrägeriförsök bör detta polisanmälas.

2020-01-10

Så får du pengarna att räcka längre

Ibland kan det vara svårt att få pengarna att räcka till, speciellt under årets första månad. Black Friday, julen och nyåret har ofta en tendens att ta ut sin rätt på plånboken. Känner du igen dig? Då har du kommit till precis rätt ställe! I denna artikel bjussar vi på tips kring hur du kan ge din ekonomi en knuff i rätt riktning. Nu ska vi se till så att pengarna räcker längre!

1. Planera din mat

Fram med penna och papper och gör en gammal hederlig inköpslista innan du sticker till mataffären. På det sättet minimerar du möjligheten till spontanköp som man bli kostsamma i längden. Bonustips: handla inte när du är hungrig – vi alla vet hur det kan sluta!

2. Köpstopp

Genom att bara spendera pengar på de saker som är absolut nödvändiga (hyra, mat och boende) så kommer du märka att det finns en hel del att spara. Vi förstår att det här kanske inte låter jätteroligt, men ge det en månad – din plånbok kommer att tacka dig!

3. Låt bilen stå

Vi förstår att det känns smidigt att ta bilen till jobbet. Låt oss dock komma med en vänlig rekommendation: Cykla, gå eller ta bussen istället om möjligheten finns. Vår kära miljö kommer vara evigt tacksam, samtidigt som du slipper spendera massa pengar på bensin.

4. Matlådan

Matlådan givetvis, denna magiska lilla sedelpress. Vi har pratat om den förut men det tåls att sägas igen. Genom att plocka med dig matlådan till jobbet eller skolan så kan du spara en väldans massa pengar. Vad tycks om 13 440kr per år? Läs mer om matlådans magi här!

5. Ta en titt i bankappen

Ett väldigt effektivt sätt för att se vart dina pengar tar vägen. Genom att göra detta får du en bättre förståelse för vilka kostnader som är onödiga och som du kan leva utan. När du ändå är igång så föreslår vi att du börjar skissa på en budget baserat på det du lärt dig om din ekonomi! Win-win.

6. Abonnemangen och avtalen

Du känner säkert igen dig, helt plötsligt debiteras du 119kr för något som du inte vet vad det är. Kanske någon streaming-tjänst? Tips från Shoppa Lagom är att gå igenom vilka abonnemang du har och skrota de du inte använder. Passa även på att ta en titt på ditt elavtal, lån eller liknande för att se om du kan förhandla om priserna.

 

Så! Ge dig själv en klapp på axeln, du har precis tagit ditt första steg mot en bättre privatekonomi. Genom att följa dessa tips så kan vi försäkra dig om att pengarna kommer räcka längre varje månad – allt för att du ska kunna leva som du vill och ha råd med det. Frågan är bara vad du väljer att göra med pengarna som blir över. Kanske är det ett bra tillfälle att ge ditt sparkonto lite kärlek? Vad du än gör, försök att hålla det lagom, det blir bäst så. Lycka till!