Varning för bedrägeriförsök – Just nu förekommer det att personer blir kontaktade av någon som felaktigt utger sig för att vara från Alektum Group, till exempel via telefon, mejl eller sms. Vi vill därför uppmärksamma dig på att vi aldrig ber de vi kontaktar att uppge vare sig Bank ID-lösenord eller kontonummer. Har du blivit utsatt för ett bedrägeriförsök bör detta polisanmälas.

2021-10-12

Så får du bättre koll på din ekonomi

Ibland kan det vara svårt att få ordentlig koll på sin ekonomi, det kan vi nog alla känna igen oss i. Men genom att planera och vara uppmärksam kring sitt ekonomiska agerande så har man kommit en lång bit på vägen. I den här artikeln går vi igenom 5 olika saker som kommer ge dig bättre koll.

1. Skriv ned alla dina utgifter

Varenda gång du spenderar pengar eller handlar någonting så föreslår vi att du skriver ned detta i en kassabok eller anteckningsblock. På så sätt skapar du dig snabbt en uppfattning om vart du spenderar dina pengar. Givetvis går det lika bra att få fram denna statistiken genom att gå in på din internetbank.

2. Planera dina inköp

Detta är särskilt viktigt när det kommer till inköp av mat, en av våra allra största utgifter vi har varje månad. Skapa dig en egen meny för den kommande veckan och handla utefter den. På sätt slipper du även massa onödiga småköp hela tiden.

3. Skapa en budget som går att följa

Ibland kan vi vara orealistiska i vårt sätt att tänka kring pengar och ekonomi. Försök därför att skapa en budget som du faktiskt kan följa och efterleva. Det kan vara lite kämpigt till en början, men i slutändan kommer det att göra stor skillnad för din ekonomi. Ge inte upp!

4. Kom igång med sparandet

För att skapa sig en trygghet i sin ekonomi så är det viktigt att komma igång med sparandet, i synnerhet en buffert. Något som du kan falla tillbaka på om du skulle få någon oväntad utgift, något som inte gör att du slipper gå utanför din budget.

5. Köpsugen?

Det är fullt mänskligt att vilja ha saker. Om det är någonting som kostar lite mer pengar så föreslår vi därför att du sätter ett tydligt mål och sparar för att kunna köpa den där produkten.