Varning för bedrägeriförsök – Just nu förekommer det att personer blir kontaktade av någon som felaktigt utger sig för att vara från Alektum Group, till exempel via telefon, mejl eller sms. Vi vill därför uppmärksamma dig på att vi aldrig ber de vi kontaktar att uppge vare sig Bank ID-lösenord eller kontonummer. Har du blivit utsatt för ett bedrägeriförsök bör detta polisanmälas.

2021-04-22

Kreditkort – en nybörjarkurs

Vad innebär det egentligen att handla med ett kreditkort? I den här artikeln tar vi en titt på både för- och nackdelarna med att betala med kredit. Allt för att du ska kunna avgöra om det är något för dig eller inte.

Fördelar

Oväntade händelser
Att ha ett kreditkort nära till hands innebär att du mer eller mindre alltid har tillgång till pengar. Som vi alla vet så kan utgifter komma såväl plötsligt som vid opassande tillfällen. Skulle diskmaskinen eller kylskåpet krångla så finns det alltid ekonomiska medel tillgängligt för att hjälpa dig ur situationen.

Tydlig ekonomisk överblick
Ibland kan det vara klurigt att hålla reda på hur mycket du spenderar på diverse kategorier i månaden, exempelvis mat, resande och nöjen. Genom ett kreditkort så får du en tydlig överblick över dina månatliga utgifter – detta eftersom du får en samlingsfaktura över alla köp du gjort under en månad.

Rabatter
I dagsläget erbjuder den stora majoriteten av kreditkorts-bolagen rabatter i samband med köp med kreditkort. Det kan till exempel handla om rabatt vid köp av mat eller vid bokning av hotell.

Nackdelar

Lite för lättillgängliga pengar
Ibland kan en fördel även anses som en nackdel. Genom att ständigt ha tillgång till pengar i form av ett kreditkort så har du hela tiden möjligheten att shoppa. Risken finns att du handlar för mer pengar än du egentligen har råd med. Med andra ord, ta dig en ordentlig funderare innan du genomför köpet.

Kan bli dyrt
I samband med att du handlar med kredit så erbjuds du möjligheten att delbetala din skuld. Att göra detta medför onödiga och oftast dyra kreditkostnader som kan bli dyra i längden. Ett tips är därför att betala av skulden på direkten om möjligheten finns.

Förutsätter att du har samma lön hela tiden
De inköp som görs under exempelvis april kommer att faktureras och behöva betalas i maj. Detta förutsätter att du har samma lön nästkommande månad. Men vad händer om du skulle bli sjuk eller arbetslös? Då står du helt plötsligt där utan inkomst. Med andra ord: tänk efter före.