Varning för bedrägeriförsök – Just nu förekommer det att personer blir kontaktade av någon som felaktigt utger sig för att vara från Alektum Group eller Kronofogden, till exempel via telefon, mejl eller sms. Vi vill därför uppmärksamma dig på att vi aldrig ber de vi kontaktar att uppge vare sig Bank ID-lösenord eller kontonummer. Har du blivit utsatt för ett bedrägeriförsök bör detta polisanmälas.

2021-08-30

Konsten att spara pengar – 4 olika typer

I den här artikeln tänkte vi ta en titt på hur du bör agera för att komma igång med ditt sparande och på vilka sätt detta kan göras. Allt för att säkerställa en god ekonomisk trygghet inför framtiden.

Hur kommer jag igång?

1. Det bästa sparandet är det som blir av. En tumregel är att lägga undan ungefär 10% av din nettolön i sparande. Det här är givetvis individuellt och beloppet man kan spara skiljer sig från person till person.

2. Sätt mål med ditt sparande. Vad det än är så kommer det göra det enklare för dig att sätta undan pengar varje månad.

3. Var konsekvent – som vi nämnde tidigare, det bästa sparandet är det som blir av. Med andra ord: Försök stoppa undan pengar i sparande så fort lönen trillar in – gör det till en vana.

4 olika typer av sparande

Buffert
Pengar som ska användas för oväntade utgifter, exempelvis ifall kylen helt plötsligt bestämmer sig för att lägga ned. En buffert bör motsvara ungefär 2 månadslöner och kan läggas i ett sparkonto. Till en början kan detta ses som den viktigaste typen av sparande.

Kortsiktigt sparande
Sparande under ett års tid för saker som du önskar ska ske under det kommande året. Du kanske vill kunna köpa den där nya TV:n? Det är en form av kortsiktigt målsparande som med fördel kan läggas in på ett sparkonto.

Långsiktigt sparande
Som namnet antyder så är detta en mer långsiktig form av sparande – kanske under 5 års tid. Denna typen av sparande kan du med fördel placera i olika typer av fonder med låg avgift.

Super-långsiktigt sparande
Här blickar vi långt framåt, 10 år framåt, eller mer. En form av sparande som kommer att komma väl tillhands i samband med att du går i pension.  Även här kan denna typen av sparande med fördel placeras i en fond med låg avgift.