Varning för bedrägeriförsök – Just nu förekommer det att personer blir kontaktade av någon som felaktigt utger sig för att vara från Alektum Group eller Kronofogden, till exempel via telefon, mejl eller sms. Vi vill därför uppmärksamma dig på att vi aldrig ber de vi kontaktar att uppge vare sig Bank ID-lösenord eller kontonummer. Har du blivit utsatt för ett bedrägeriförsök bör detta polisanmälas.

2020-01-22

Jag har fått ett inkassobrev, har jag en prick nu?

Vad är inkasso?

Ett inkassokrav innebär inte att du har fått en betalningsanmärkning, eller ”prick”. Inkasso innebär att en person (eller ett företag) har ett skuldkrav på en annan person (eller ett företag). Inkassobolaget företräder den part som inte har fått betalt i tid och ser till att skulden betalas.

Om du inte betalar din faktura i tid

På en faktura står det hur många dagar du har på dig att betala. I värsta fall har du inte tillräckligt med pengar för att betala alla fakturor i tid. Om du betalar för sent måste du betala ränta. Räntan står i de allmänna villkor som du har accepterat vid köptillfället. Den du är skyldig pengar har rätt att ta ut en påminnelseavgift på upp till 60 kronor. Till sist tröttnar den som sålde varan till dig och skickar fakturan till inkasso.

Kravbrev från inkasso

När ett inkassobolag tar över din faktura skickar de ett kravbrev till dig. Där står vem du är skyldig pengar, för vad, hur mycket och när du måste betala. Det finns också uppgifter om vem du kan vända dig till. När din faktura går till inkasso tillkommer en avgift på 180 kronor. Om du betalar allt inom åtta dagar är saken ur världen.

Gör en betalningsplan

Om du inte kan betala är det viktigt att du kontaktar inkassobolaget och kommer i kontakt med en handläggare. Hen kan hjälpa dig att ta fram en betalningsplan som passar din ekonomi. Du kan också ta fram en betalningsplan själv. Det är viktigt att du följer planen och håller ditt löfte. Om du får oförutsedda utgifter och inte kan följa din betalningsplan för tillfället, meddela det direkt till inkassobolaget.

Vad händer om du inte gör något?

Kommer du ihåg det där tredje alternativet som vi starkt avrådde ifrån? Gör du ingenting, varken betalar eller hör av dig till inkassobolaget efter att du får ett kravbrev, kan inkassobolaget lämna över ärendet till Kronofogden. Då tillkommer avgifter och kostnader. Du riskerar också att få en betalningsanmärkning. Får du en betalningsanmärkning kan det bli svårt för dig att exempelvis köpa mot faktura eller få banklån.

Vad innebär en betalningsanmärkning?

Många tror att det är Kronofogden som utfärdar en betalningsanmärkning, men det gör kreditupplysningsföretagen på bas av olika händelser. Om du till exempel vill köpa mot faktura kan någon ta en upplysning på dig. Har du då en betalningsanmärkning kanske du inte får handla. En anmärkning ställer också till det i andra sammanhang. En betalnings-anmärkning gäller i upp till tre år. Din anmärkning ligger kvar även när du har betalat tillbaka din skuld.

Försök att lösa din skuld snarast. Gärna i samråd med din handläggare på inkassobolaget.