Varning för bedrägeriförsök – Just nu förekommer det att personer blir kontaktade av någon som felaktigt utger sig för att vara från Alektum Group eller Kronofogden, till exempel via telefon, mejl eller sms. Vi vill därför uppmärksamma dig på att vi aldrig ber de vi kontaktar att uppge vare sig Bank ID-lösenord eller kontonummer. Har du blivit utsatt för ett bedrägeriförsök bör detta polisanmälas.

2020-07-16

Fem tips för att slippa onödiga påminnelseavgifter

Nu har sommaren anlänt på allvar, så även semestrarna. En tid då vi kan släppa vardagen och passa på att unna oss det där lilla extra. Trots semester och avkoppling gäller det att ha koll på sina fakturor, annars kan ledigheten lätt få en desto tråkigare avslutning i form av både påminnelsefakturor och inkassokrav i brevlådan. Statistik från Alektum Group visar nämligen att inkassoärendena ökar under sommarens slut för e-handlade engångsköp.

– Flera år i rad har vi sett att förseningsärenden relaterade till engångsköp från e-handeln ökar i slutet av sommaren, men också att dessa ärenden har väldigt hög och snabb lösningsgrad. Det tyder på att personerna i fråga inte har något problem att betala för sig utan helt enkelt har missat en och annan faktura under semestern, säger Anders Svensson, inkassochef på Alektum Group.

Vanligaste missen – köp av kläder

För de allra vanligaste fakturorna, de som kommer regelbundet så som hyra, el och mobiltelefon hittar vi ingen avsevärd ökning i statistiken. Snarare sker ökningen när det kommer till e-handel och i synnerhet engångsköp med faktura. Den vanligaste produkten där betalningen missas? Kläder. Köpen ligger vanligtvis på mellan 500 och 3000 kronor.

Normalt väljer många att prioritera sina pengar på semestern, men i år, i samband med den rådande pandemin har budgeten krympt och för många kan onödiga utgifter bli ovanligt jobbiga.

– Så länge man betalar inkassokravet är ingen skada skedd, man får ingen betalningsanmärkning innan ett ärende har gått till Kronofogden. Men det är självklart onödigt att behöva betala påminnelseavgift och inkassoavgift på sammanlagt 240 kronor, och butiken får också vänta extra länge på sin betalning, säger Anders Svensson.

För att minimera risken för onödiga påminnelseavgifter bad vi Anders Svensson komma med lite matnyttiga tips:

5 tips – Så slipper du onödiga påminnelseavgifter

  1. Vid nätshopping – välj att betala direkt

Som tidigare nämnt är engångsköpen en tid före semestern de fakturor som allra oftast glöms bort och därmed bidrar till onödiga påminnelseavgifter. Om du planerar att resa bort under semestern så föreslår vi att du kanske ska ta kostnaden för ditt köp på direkten.

  1. Ha koll på mejlen

Inför semestern är det på sin plats att ta en extra titt i mailen för att se om du glömt någon faktura som ska läggas för betalning. Ett tips är att titta in på mailen en gång i veckan under semestern för att se om det kommit någon faktura. Glöm inte att även kolla i skräpposten!

  1. Se till att ha pengar på kontot

Under semestern är det fullt naturligt att du inte kollar ditt bankkonto lika regelbundet som annars. Med anledning av detta så är det viktigt att se till så att det finns pengar på kontot, detta för dina stående autogiro-betalningar.

  1. Lägg in dina räkningar för betalning direkt

En bra tumregel att utgå från är att lägga in en räkning för betalning i samma stund som du mottar den, detta så att den inte glöms bort glöms bort på hallgolvet eller halkar ner i mejlkorgen. Om du vanligtvis får dina fakturor på olika ställen så är ett bra tips att skaffa en digital brevlåda, exempelvis Kivra. På det sättet får du alla dina fakturor på ett och samma ställe – i mobilen.

  1. Shoppa lagom

Sist men inte minst – shoppa lagom i sommar så du har pengar kvar till höstens betalningar. Semestern brukar bli lite dyrare än vi planerat och med mindre semesterbudget och ytterligare shopping kan det lätt dra iväg och bli knapert till hösten.