Våra undersökningar visar att så många som 1 av 3 svenskar saknar grundläggande kunskaper inom privatekonomi.
”Vi vet att det finns ett samband mellan låg ekonomisk kunskap och överskuldsättning. För att inte hamna i en tuff ekonomisk situation där man plötsligt inte längre kan betala sina räkningar är det viktigt att fler får verktyg och kunskap för att ta kontroll över sin ekonomi”, säger Moa Tyborn, kommunikations- och marknadsdirektör på Alektum Group.
Men att ta kontroll över sin ekonomi handlar också om att bryta gamla vanor. Och ekonomiska vanor kan, likt många andra vanor, vara svåra och tidskrävande att bryta.
”Vi människor är ju enormt vanestyrda, men det finns inget bättre tillfälle än så här års. Det är ett nytt år och en ny fräsch start. Se till att det blir en ny fräsch ekonomisk start också. För varje dag som går så kommer du få en inre stolthet över att lyckas stå emot de här vanorna. Och plötsligt har det gått lite tid och så har det blivit en ny vana”, säger Magnus Hedberg, ekonomiexpert och ambassadör för Pengapeppen, ett initiativ av Alektum Group.
För att inspirera och motivera fler till att ta tag i sin privatekonomi, tipsar Magnus Hedberg om sina bästa ekonomiska löften att ge sig själv under det nya året.
Magnus fem ekonomiska löften för en bättre ekonomi 2024:
1. Gör en ekonomisk kickoff
Det nya året är som ett oskrivet blad, och det är dags att planera för vad som komma skall. Sätt dig ner med nära och kära för att diskutera planer för semestern, renoveringar eller kanske läger för barnen. Skapa en ekonomisk kalender för att hålla koll på stora utgifter och strategiskt planera för året framåt.
2. Gör en budget
Att skapa och följa en budget kan verka tråkigt, men alternativet är oftast betydligt mindre roligt. Att ha koll på sina pengar ger inte bara möjlighet att unna sig när det är möjligt utan ger även en tryggare nattsömn. Ta dig tiden, var ärlig och skapa en översikt över dina inkomster och utgifter. Utforma gärna både en årsbudget och en månadsbudget för att få bättre kontroll över din ekonomi.
3. Prioritera
Det är sällan möjligt att göra allt, och här är det viktigt att kunna göra val. Prioritera det som är mest betydelsefullt och kompromissa när det behövs. Försök att undvika att jämföra dig med vad andra har och fokusera istället på dina egna ekonomiska mål. Involvera även barnen i ekonomiska diskussioner för att lära dem värdefulla kunskaper om pengar och prioriteringar.
4. Se över avtal och fasta kostnader
Ett grundläggande steg för att förbättra din ekonomi är att utvärdera dina avtal och fasta kostnader. Kanske är det dags att byta operatör, omvärdera ditt streaming-abonnemang eller se över ditt elavtal. Det kan vara tråkigt arbete, men det är ännu tristare att betala onödiga summor varje månad. Se över de utgifter som dras på autogiro och se till att du betalar för tjänster du verkligen nyttjar och uppskattar.
5. Sätt i verket!
Slutligen, sätt din ekonomiska plan i verket. Det finns ingen bättre tid att börja än just nu. Undvik att skjuta upp förbättringar och börja omsätta dina ekonomiska mål i praktiken. Identifiera vad du måste sluta göra och vilka åtgärder du måste börja genomföra för att förverkliga din plan.