I den här artikeln tänkte vi ta en titt på olika faktorer som kan påverka din boendeekonomi – allt för att säkerställa att du får tak över huvudet till ett så rimligt pris som möjligt.
1. Lite om den rörliga räntan
Väldigt många väljer att ha rörlig ränta för sitt lån i samband med exempelvis lägenhetsköp. Rörlig ränta fungerar egentligen precis som det låter, en typ av ränta som kan förändra sig över tid. Hur hade ditt hushåll klarat er om exempelvis räntan steg med tre procentenheter? Ett tips är därför att skapa sig ett så kallat räntekonto där du helt enkelt sätter undan pengar som kan användas om räntan skulle höjas i framtiden.
2. Vikten av att ha en buffert
Vi har sagt det förr, men det tåls faktiskt att sägas igen: Buffert är A och O, en riktigt räddare i nöden när oväntade utgifter står och knackar på dörren. En tumregel är att ha 2-3 månadslöner i buffert som kan användas för regniga dagar. Exempelvis om kylen eller ugnen skulle gå sönder.
3. Dina avtal
Har du koll på dina avtal du har med exempelvis el- och försäkringsavtal? Det kanske är på tiden att ta en titt på det. Faktum är att det faktiskt finns saker man kan göra för att få ned sina kostnader, bara genom att lyfta luren! Detta gäller egentligen för alla dina leverantörer. Helt enkelt: hör av dig och se om de kan få ned priset en aning.
4. Ta en titt på lånen
Lånevillkoren och dina ekonomiska förutsättningar är i ständig förändring. Därför är det en bra idé att åtminstone en gånger per år sätta sig ned och ta en titt på dina lån. Kolla exempelvis hur dina möjligheter ser ut att påverka räntan eller om du kan binda ditt lån till en lägre kostnad hos din bank.
5. Juridiken
Det här med att ha koll på juridiken kanske inte är helt lätt, vilket är fullt förståeligt. Har du exempelvis köpt lägenhet tillsammans med någon så är det på sin plats att känna till vad som skulle hända om boendesituationen skulle förändras. Kika runt lite på nätet för att se vart du kan vända dig för juridiskt stöd. Detta så att du kan känna dig trygg i alla situationer.