Julen närmar sig, men hur ska man som förälder bemöta förväntningarna från sina barn när de skrivit meterlånga önskelistor med liiite för dyra julklappar? Och hur kan man parera frågor runt lite jobbigare ämnen som att tex. inte alltid ha råd, eller att ”alla andra har”?
Paulina är beteendevetaren som står med ena foten i forskningen och den andra i vardagen. Samtidigt som hon brinner för barns rättigheter och har ett stort intresse för frågor som rör barns utveckling, kan hon förmedla kunskap om barnens komplexa psyke på ett enkelt sätt. Hon är även ambassadör för Pengapeppen, där hon guidar föräldrar kring hur man kan prata pengar med sina barn.
Involvera barnen tidigt i pengapratet
Redan i lågstadieåldern börjar barn jämföra sig med andra. Då kan det också vara bra att börja prata om att alla har olika förutsättningar och alla familjer prioriterar olika, men egentligen kan man börja prata om pengar redan tidigare. Ju yngre barnen är, desto bättre är det att man har något konkret för att tydliggöra sparande och pengars värde. Har du inga kontanter kan du istället använda dig av en burk med kulor eller liknande för att konkretisera sparmål.
”Ge barnen utrymme att misslyckas. Man måste få göra sina egna misstag ibland och lära sig av det. Låt dem få frihet med vad de väljer att göra med sina egna pengar.”
Paulinas viktigaste tips
Det här avsnittet vill du inte missa! Klicka på play-knappen nedan eller kolla in avsnittet på vår YouTube-kanal