2022-12-16

Att prata förväntningar inför julen med kidsen – Paulina Gunnardo ger tipsen ingen förälder vill vara utan.

Julen närmar sig, men hur ska man som förälder bemöta förväntningarna från sina barn när de skrivit meterlånga önskelistor med liiite för dyra julklappar?  Och hur kan man parera frågor runt lite jobbigare ämnen som att tex. inte alltid ha råd, eller att ”alla andra har”?

Paulina är beteendevetaren som står med ena foten i forskningen och den andra i vardagen. Samtidigt som hon brinner för barns rättigheter och har ett stort intresse för frågor som rör barns utveckling, kan hon förmedla kunskap om barnens komplexa psyke på ett enkelt sätt. Hon är även ambassadör för Pengapeppen, där hon guidar föräldrar kring hur man kan prata pengar med sina barn.

Involvera barnen tidigt i pengapratet

Redan i lågstadieåldern börjar barn jämföra sig med andra. Då kan det också vara bra att börja prata om att alla har olika förutsättningar och alla familjer prioriterar olika, men egentligen kan man börja prata om pengar redan tidigare. Ju yngre barnen är, desto bättre är det att man har något konkret för att tydliggöra sparande och pengars värde. Har du inga kontanter kan du istället använda dig av en burk med kulor eller liknande för att konkretisera sparmål.

”Ge barnen utrymme att misslyckas. Man måste få göra sina egna misstag ibland och lära sig av det. Låt dem få frihet med vad de väljer att göra med sina egna pengar.”

Paulinas viktigaste tips

  • Tänk på det långsiktiga – vad är det jag vill uppnå på sikt? Detta gäller både för vuxna och barn.
  • Börja med någon form av veckopeng och konkretisera var pengarna går. Tydliggör vad som ska ingå för att få sin veckopeng och vad barnet kan hjälpa till med för att tjäna lite extra när det behövs. Pengakollboken som nämns i avsnittet finns att beställa helt gratis på pengapeppen.se
  • Låt barnen spara eller spendera sina egna pengar, men påminn dem om perspektivtagandet. Tex. Om du köper det här går det åt tre veckopengar. Väljer du istället att inte köpa det, kommer du ha så här mycket pengar i slutet av månaden.

Det här avsnittet vill du inte missa! Klicka på play-knappen nedan eller kolla in avsnittet på vår YouTube-kanal