Varning för bedrägeriförsök – Just nu förekommer det att personer blir kontaktade av någon som felaktigt utger sig för att vara från Alektum Group eller Kronofogden, till exempel via telefon, mejl eller sms. Vi vill därför uppmärksamma dig på att vi aldrig ber de vi kontaktar att uppge vare sig Bank ID-lösenord eller kontonummer. Har du blivit utsatt för ett bedrägeriförsök bör detta polisanmälas.

2024-01-30

Allt fler har nu problem att betala även små skulder

Svenskarnas skulder ökar stort och är nu uppe i historiska siffror. Och trots att svenskarna e-handlar mindre, är inflödet av inkassoärenden på samma nivåer. Dessutom har allt fler människor nu problem att betala även de små skulderna, ibland belopp på endast på några hundralappar.

– Läget är alarmerande. Vi ser att skuldsättningen ökar med en rasande fart. Januari brukar vara årets fattigaste månad, men det här är den tuffaste inledningen på ett år vi har sett så här långt, säger Moa Tyborn, kommunikations- och marknadsdirektör på Alektum Group.

Så här långt in på året har antalet inkommande samtal till Alektum Group ökat med mer än 10 procent. Samtidigt är det inte längre enbart de stora beloppen människor har svårt att betala. Även de små skulderna, ofta konsumtionslån, förblir nu obetalda i allt större utsträckning. Men trots att e-handeln har minskat den senaste tiden är inflödet av inkassoärenden på samma nivåer som tidigare.

– Andelen skuldsatta som begär att få sina avbetalningsplaner förlängda hos oss har ökat med 14 procent de senaste månaderna. Och detta gäller numera även de små beloppen, ibland skulder på bara några hundralappar. Det är resultatet av att de fasta kostnaderna har ökat, samtidigt som det tagit tid för människor att ställa om till en ny ekonomisk verklighet. När marginalerna minskar är det främst konsumtion som förblir obetalt, säger Moa Tyborn.

Att även de små skulderna nu börjar bli ett problem bekräftar även Kronofogden, som nyligen släppte sin statistik för i fjol.

– Hälften av kraven är på under 3 000 kronor, inklusive påminnelseavgifter och ansökningsavgifter. Tar vi bort avgifterna så betyder det att kapitalbeloppet är på 2 000 kronor eller mindre. Det är väldigt tragiskt att hälften av skulderna som hamnar hos Kronofogden är så små, säger Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på Kronofogden, i det senaste avsnittet av Pengapeppen-podden, ett initiativ av Alektum Group.

Tips för att få kontroll över din ekonomi:

– Gör en budget för att få översikt över dina utgifter och inkomster
– Se över avtal och abonnemang
– Prioritera – hyra och el är det som bör hamna överst
– Stoppa inte huvudet i sanden – öppna dina räkningar
– Ring inkassobolaget eller företaget du har en skuld till om du inte kan betala