Varning för bedrägeriförsök – Just nu förekommer det att personer blir kontaktade av någon som felaktigt utger sig för att vara från Alektum Group eller Kronofogden, till exempel via telefon, mejl eller sms. Vi vill därför uppmärksamma dig på att vi aldrig ber de vi kontaktar att uppge vare sig Bank ID-lösenord eller kontonummer. Har du blivit utsatt för ett bedrägeriförsök bör detta polisanmälas.

2023-02-21

Allt du behöver veta för att komma igång med ditt sparande – Henrik Johansson guidar oss genom ekonomidjungeln

Han är killen som brinner för privatekonomi, har 20 olika sparmålskonton, och började spara till sitt bröllop långt innan han träffade sin sambo. Genom sitt arbete vill han inspirera människor till en sund privatekonomi och kloka investeringar.

I senaste avsnittet av Pengapeppen podden delar Henrik Johansson, VD för unga aktiesparare, med sig av sin egen ekonomiska resa, hur sparandet ser ut hos unga i Sverige idag, och sina bästa tips kring hur man kan motivera sig själv och göra sparandet till en rolig del av vardagsekonomin.

“Vi förväntar oss att alla kan simma, men det är ju för att man får gå i simskola. Samtidigt förväntar vi oss att alla ska kunna hantera sin privatekonomi, ta ett lån och förstå konsekvenserna av det, men ingen har ju satsat på att lära våra ungdomar om privatekonomi på ett strukturerat sätt.”

Vi pratar om vad alla kluriga ekonomitermer betyder, hur man kan sänka tröskeln för att komma igång med sitt sparande, varför fler killar än tjejer investerar sina pengar och vem som ska hjälpa våra ungdomar att skapa ekonomiskt självförtroende? Visste ni att bara 3% av svenskarna har förtroende för grundskolan när det kommer till att förbereda våra unga på att ta hand om sin ekonomi som vuxna? Samtidigt vill fler än 80% av gymnasieungdomarna att just privatekonomi införs som ett eget ämne i skolan eller blir en större del av de ämnen som finns i skolan idag.

Unga Aktiesparares fem gyllene investeringsregler:

  • Förstå vad du köper
  • Håll dig informerad
  • Spara långsiktigt
  • Spara regelbundet
  • Sprid risken

Detta är ett avsnitt ni inte vill missa. Så in och lyssna där poddar finns, eller titta på avsnittet på Pengapeppens Youtube kanal.