Varning för bedrägeriförsök – Just nu förekommer det att personer blir kontaktade av någon som felaktigt utger sig för att vara från Alektum Group eller Kronofogden, till exempel via telefon, mejl eller sms. Vi vill därför uppmärksamma dig på att vi aldrig ber de vi kontaktar att uppge vare sig Bank ID-lösenord eller kontonummer. Har du blivit utsatt för ett bedrägeriförsök bör detta polisanmälas.

2020-06-04

4 tips – Så tar du kontroll över din ekonomi

I den här artikeln bjuder vi på 4 konkreta tips kring hur du kan få bättre kontroll över din ekonomi. Allt för att du ska vara rustad för oväntade händelser och slippa hamna i ekonomiska uppförsbackar. Se det som en nystart för din plånbok!

Budget är A och O

Som vi alla vet så kan det ibland vara svårt att hålla koll på vart pengarna tar vägen. Genom att ha en budget så får du en bättre helhetsbild över din ekonomi, samtidigt som du kan rusta dig för de där månaderna som du på förhand vet kommer vara lite tuffare. Hur kommer man igång? Jo, börja med att skriva ned alla dina utgifter genom att ta en titt i din bank-app. Redan här kan du få en tidig indikation på om du bör prioritera om din ekonomi, särskilt ifall du spenderar mer än du får in.

Steg två är att stolpa ner alla dina fasta månadskostnader – exempelvis hyra, mobil och elräkningar. Det kan dessutom vara bra att räkna med återkommande, årliga utgifter som exempelvis bilskatt, födelsedagspresenter och julklappar. Genom att göra detta så förstår du ganska snabbt hur mycket pengar du egentligen har att röra dig med varje månad. Nu handlar det om att prioritera dina stålar.

shoppalagom.se finns ett smidigt budgetverktyg där du kan skapa dig din alldeles egna budget på nolltid.

Prioritera mera

Precis som rubriken lyder så är det viktigt att prioritera hur du ska spendera dina pengar. Det kanske är dags att ta en titt på dina olika abonnemang och streamingtjänster? Förmodligen behöver du inte alla. Kanske är det även på sin plats att skippa det där take away-kaffet varje morgon? Gör du detta så kommer du märka att det finns massvis av pengar att spara. Prioritera mera, helt enkelt.

Spara 10%

När du ändå är igång med ditt ekonomiska planerande så föreslår vi att du även börjar fundera på ditt sparande. En tumregel är att ungefär 10% av din disponibla inkomst bör gå till sparande – om du kan. I första hand är det viktigt att fokusera på att bygga upp en buffert, innehållandes ungefär 2-3 månadslöner. Med en sådan blir du bättre rustad för oväntade utgifter samtidigt som du skapar en större ekonomisk trygghet.

Bli inspirerad

På nätet finns det massvis av olika forum, bloggar och Facebook-grupper där du kan inspireras av andra. Dels när det kommer till att få mer pengar över i vardagen, men också hur man skapar sig ett mer ekonomiskt tänk.