2021-02-10

4 ekonomiska termer – vi förklarar begreppen

Det är inte alltid helt lätt att hänga med i svängarna när det kommer till ekonomi och dess olika termer. I denna artikel rätar vi ut dina frågetecken kring ränta, bostadslån, amortering, blancolån, buffert och amortering – allt för att underlätta och kunna ta informerade ekonomiska beslut.

Buffert

Buffert är en form av sparande som, kort och gott, hjälper dig skapa en större ekonomisk trygghet. En liten tumregel är att bufferten bör innehålla 2-3 månadslöner, detta belopp varierar givetvis från person till person och måste baseras utifrån din egna situation. Vad ska man då med en buffert till? Oförutsagda händelser. Bilen kanske går sönder eller kylskåpet lägger plötsligt av. I en sån situation är det bra att ha en buffert  att falla tillbaka på.

Blancolån

Näst på tur: Blancolån. Vad är då detta? Jo, ett blancolån är ett lån som saknar säkerhet. De som beviljar lånet tar istället en titt på ens betalningsförmåga. Ett blancolån har vanligtvis lite högre ränta än exempelvis ett bostadslån (mer om det senare), detta eftersom lånet inte har någon säkerhet, exempelvis i form av din bil eller hus. Tillgångar som långivaren, i dessa fall, kan sälja om lånet inte betalas tillbaka. Tumregel: Ingen säkerhet = högre ränta.

Bostadslån

Ett bostadslån fungerar precis som namnet antyder – ett lån som används för att finansiera köp av bostad. När man tar ett bostadslån så fungerar själva bostaden som säkerhet. Om bostaden växer i värde och är värd mer än bostadslånet så finns det möjlighet att utöka ditt bostadslån, exempelvis för att bli av med andra skulder.

Ränta

När du tar ett lån så tillkommer det en ränta. Ränta är den kostnad du betalar för att låna pengar. Vanligtvis brukar ränta delas upp i nominell respektive effektiv ränta. Den tidigare är den faktiska räntesatsen, exempelvis 3%, medans den senare är räntan med övriga avgifter och kostnader som långivaren tar ut.