Varning för bedrägeriförsök – Just nu förekommer det att personer blir kontaktade av någon som felaktigt utger sig för att vara från Alektum Group, till exempel via telefon, mejl eller sms. Vi vill därför uppmärksamma dig på att vi aldrig ber de vi kontaktar att uppge vare sig Bank ID-lösenord eller kontonummer. Har du blivit utsatt för ett bedrägeriförsök bör detta polisanmälas.

2021-11-17

3 fallgropar med att betala senare

Att ”betala senare” eller via avbetalning har kommit att bli allt vanligare under de senaste åren, i synnerhet i samband med att allt fler betalningslösningar presenteras på marknaden. I den här artikeln går vi igenom 3 vanliga fallgropar som kan uppkomma om du väljer att betala senare, eller via avbetalning.

1. Avgifterna

När du köper en produkt via avbetalning från ett företag så är det faktiskt en form av lån som du tar i samband med att du godkänner avtalet. Dessa avtal innehåller allt som oftast olika former av avgifter som är knutna till ditt köp. Exempel på dessa är uppläggningsavgifter, räntor och eventuella påminnelseavgifter. Därför är det viktigt att alltid läsa igenom villkoren innan du godkänner avtalet. Annars kan den där produkten du köpte i slutändan kosta mer än det smakar.

2. Kräver samma lön

Att handla via avbetalning kräver att du som konsument har en stabil och förutsägbar inkomst, månad in och månad ut. Vid vissa tillfällen kan det däremot vara svårt att förutse särskilda händelser. Exempel på en sådan är att du skulle bli sjuk, eller att dina arbetsförhållanden skulle förändras, vilket bidrar till en reducerad inkomst. En sådan händelse skulle kunna göra det svårt för dig att betala av den där produkten.

3. Inbetalningar glöms lätt bort

Låt oss säga att du väljer att betala för din produkt inom 2 veckor. Det är en tidsperiod som är tillräckligt lång för att du ska kunna glömma bort inbetalningen. En missad inbetalning kan leda till tråkiga påminnelseavgifter eller inkassobrev, pengar som du med fördel kan spendera bättre på annat.

Avslutningsvis, att betala senare är givetvis en bra lösning för de som har god koll på sin ekonomi, för andra kan det vara desto mer komplicerat. En tumregel är därför att betala för din produkt på direkten om du kan det. Det ger dig en tydligare överblick kring hur mycket pengar som du har att röra dig med under resterande del av månaden. Annars är det lätt att vaggas in i en form av falsk trygghet att läget är under kontroll.