Bedrägerispärren innebär att du som är utsatt för bedrägeri endast behöver ringa ett samtal för att spärra din kreditupplysning hos alla de fem anslutna kreditupplysningsföretagen.
För många drabbade kommer det naturligtvis som en chock när man märker eller misstänker att någon stulit ens identitet för att köpa saker eller kanske för att ta lån. Då känns det bra att kunna vara en del i en lösning som underlättar för oroliga och som gör det enklare att skydda sig, säger Mats Augurell som är vd för Alektum Group AB, som äger kreditupplysningsföretaget Decidas Info.

Om samarbetet
Om du blivit utsatt för bedrägeri eller bedrägeriförsök har du möjlighet att kostnadsfritt spärra ditt personnummer hos nedan angivna kreditupplysningsföretag. Någon möjlighet att lägga en spärr i förebyggande syfte finns inte. Genom att spärra ditt personnummer försvårar du för nya bedrägerier.

Gör så här:
Ring till något av de fem angivna kreditupplysningsföretagen och spärra din kreditupplysning.
Vi spärrar direkt din kreditupplysning i två veckor (inom en timme spärrar vi din kreditupplysning även hos övriga anslutna kreditupplysningsföretag). Spärren förhindrar att det går att ta en kreditupplysning på dig hos angivna kreditupplysningsföretag.
Inom två veckor från din kontakt med oss behöver du skicka in en kopia på polisanmälan av bedrägeriet, samt ett brev där du skriver "Jag vill inte att ni lämnar ut kreditupplysningar om mig". Du kan även komplettera uppgifterna i din polisanmäla om du vill förtydliga något. Brevet ska vara undertecknat av dig.

När vi har fått din polisanmälan och ditt brev förlänger vi din bedrägerispärr till att gälla under fem år.
För att häva din bedrägerispärr kontaktar du åter något av de angivna kreditupplysningsföretagen. Du kommer då att få en hävningsblankett skickad till dig för att fylla i och returnera. Hävningsblanketten kommer att skickas till din folkbokföringsadress eller särskild postadress som finns angiven hos folkbokföringen.


Presskontakt:
Gunnar Algemark, vd Decidas Info, telefon 0703-10 41 91 eller gunnar.algemark@alektumgroup.com
Mats Augurell, CEO Alektum Group, telefon 0708-799032 eller mats.augurell@alektumgroup.com

Alektum Group
Alektum Group är ett familjeägt europeiskt kunskapsbaserat företag inom finansmarknaden. Genom vårt partnerskap förbättrar vi våra kunders affärer och relationer när det gäller inkasso och därmed relaterad verksamhet. Vi ger stöd när det gäller att minimera kreditrisker, skapa möjligheter till bättre likviditet och effektivisera fakturaprocessen. Alektum Group har verksamhet på 15 marknader med cirka 350 anställda och en omsättning på 500 MSEK. www.alektumgroup.com