Alektum Group har introducerat en unik lösning i form utav ett webbaserat system – Enkel Konsumentkredit – som utvärderar konsumentens återbetalningskapacitet och hjälper e-handlare och kreditgivare att enklare uppfylla myndighetskrav och på så sätt undvika kostsamma böter till Konsumentverket.
Bakgrunden till utvecklingen är ett EU-direktiv som, enligt Konsumentverket, kräver att vissa typer av lån ska föregås av omfattande kreditkontroller utöver den vanliga kreditupplysningen. Reglerna gäller när kunden måste ta ut kredit- eller betalningsplaner. Det kräver att kunden först kommer med information om hur deras ekonomi ser ut, innan ett kreditbeslut kan tas.
– Reglerna är i grunden bra och tänkta att ge långivaren en bättre uppfattning om kundens återbetalningsförmåga. Många av våra klienter kommer till oss med frågor om den här saken, och ber om hjälp. Vi har därför bestämt oss för att ta fram en egenutvecklad produkt som löser problemet och vi har redan sett ett stort intresse från marknaden, säger Gunnar Algemark, COO of Alektum Group Information.
Enkel Konsumentkredit lanserades i februari. Lösningen kräver ingen större IT-investering eller anpassning till befintliga system. Modulen integreras i webbshopen och ERP-systemet och sen hanterar den all logik och dialog som behövs för att behandla ansökningar, övertrasseringar och långa avbetalningsplaner, som de nya reglerna kräver. I praktiken kan kunden logga in med sitt BankID och fylla i sina uppgifter. Sen analyserar systemet informationen och kommer med ett svar till kreditgivaren om gäldenärens kreditvärdighet grundat på de uppgifter som lämnats. Vanlig kreditupplysning, tillsammans med verktygen som bedömer återbetalningsförmåga, kan då bli grunden till ett kreditbeslut.
Eftersom vi sköter systemet fullt ut kan vi vara säkra på att alltid erbjuda tjänster som överensstämmer med gällande lagar och förordningar. Reglerna kring utökade kreditkontroller har funnits sen 2011 men det är först nu som Konsumentverket tagit tag i frågan. Tanken bakom reglerna är att skapa förutsättningar för ett sundare konsumentklimat, och minska skulderna i samhället. Vi ser fram emot att lansera en ny produkt som verkligen kan förhindra överskuldsättning för sårbara individer, en tragisk situation för alla inblandade, inklusive inkassoföretag, eftersom de bara tjänar på de som faktiskt kan betala. Sådana här lösningar visar att vår investering i ett unikt kreditupplysningsföretag lönar sig i form av innovation och djupare kundsamarbeten.

Gunnar Algemark, COO Alektum Group Information, telefon 0703-10 41 91 eller gunnar.algemark@alektumgroup.com.