Du som blivit utsatt för kreditbedrägeri eller identitetsstöld kan genom att spärra ditt personnummer för kreditupplysning minska risken för nya bedrägerier. Det går dock inte att lägga en spärr i förebyggande syfte.

Spärra ditt personnummer för kreditupplysning kostnadsfritt

Ring vårt kreditupplysningsföretag, Decidas Info AB 031-730 67 00, eller något annat av de kreditupplysningsföretag som finns i listan nedanför. Vi spärrar ditt personnummer för kreditupplysning i två veckor. Det kreditupplysningsföretag som du kontaktar kommer att meddela övriga företag på listan. Samtliga spärrar din kreditupplysning i sina register. Under kontorstid genomförs spärren inom en timme.

För att ha spärren under längre tid måste du inom två veckor från din första kontakt skicka en kopia av din polisanmälan och ett brev till det kreditupplysningsföretag du kontaktat där du talar om att du inte vill att vi ska lämna kreditupplysningar om dig. När vi fått in polisanmälan och ditt brev förlänger vi bedrägerispärren upp till fem år. Du kan själv närsomhelst begära hävning av din bedrägerispärr.

Häva spärr av personnummer

För att häva spärren kontaktar du något av de angivna kreditupplysningsföretagen igen. Du kommer då att få en hävningsblankett skickad till din folkbokföringsadress eller särskild postadress som finns angiven hos folkbokföringen. Fyll i blanketten och returnera den till kreditupplysningsföretaget.

Kreditupplysningsföretag